Nasihat Keselamatan Mascus

Nasihat Keselamatan Mascus

Dalam setiap perniagaan, terdapat individu yang merbahaya dan melakukan jenayah, yang cuba mendapatkan duit atau mencuri dari pengguna yang biasa. Mascus sedang berusaha dengan sedaya upaya untuk melawan cubaan penipuan dan melindungi pengguna dan pelanggannya.

Sebahagian besar dari usaha ini adalah untuk memaklumkan kepada pengguna berkenaan bahaya dan helah, teknik dan kaedah biasa yang digunakan untuk menipu pengguna dan juga mengingatkan pengguna untuk menggunakan akal fikiran dan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga.

Dokumen ini merangkumi isu-isu berikut:

Nasihat Keselamatan Umum bagi pembelian dan penjualan melalui Mascus

Nasihat Keselamatan Umum apabila membeli dan membuat penghantaran mesin/kenderaan

Jenis penipuan yang lain

Nota mengenai penglibatan Mascus di dalam tawaran yang dilakukan
Nota mengenai teknik dan kaedah penipuan yang lain
Mascus membantu dalam penipuan yang disyaki: Data perhubungan Mascus dan Borang maklum balas Mascus

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Nasihat Keselamatan Umum apabila membuat penghantaran dan pembelian mesin atau kenderaan

Pemindahan wang tunai atau bank:

Anda boleh menjadi mangsa penipuan walaupun dengan pemindahan wang tunai:

Contoh helah penipuan yang biasa:

Untuk pembayaran pendahuluan yang kecil, penjual berhak menyatakan yang andalah pembeli mesin tersebut. Biasanya, harga mesin tersebut adalah agak rendah. Sebagai langkah keselamatan (untuk pembayaran pendahuluan), penjual meminta sebahagian daripada harga belian dipindahkan ke akaun seseorang yang dipercayai oleh pembeli. Sebagai pengesahan pemindahan, pembeli akan memaklumkan kepada penjual tentang amaun yang telah dipindahkan dan nama pemegang akaun. Penjual kemudiannya akan mengeluarkan wang tersebut menggunakan pengenalan dan dokumen palsu. Penipuan jenis ini berlaku bagi pemindahan bayaran wang tunai (contohnya Money Gram, Western Union, Escrow) dan pemindahan bank.

Maklumat dan dokumen mengenai mesin atau kenderaan tersebut serta ID penjual adalah palsu.

Oleh sebab itu, Mascus mengesyorkan:

Jangan memberikan butiran bank anda kepada orang yang tidak dikenali. Pemindahan wang tunai kepada saudara-mara atau rakan-rakan juga tidak akan melindungi anda dari penipuan.

Sebagai tambahan, dokumen yang dipindahkan secara elektronik (seperti sijil pendaftaran kenderaan, pasport dan sebagainya yang diimbas dan die-mel atau difaks) bukanlah bukti sepenuhnya ke atas kesahan identiti penjual atau surat ikatan hakmilik kenderaan atau mesin.

Mascus tidak terlibat dalam mana-mana urus niaga atau jualan pengguna Mascus. Mascus tidak menerima notis tentang siapa yang membeli mesin dan siapa penjualnya. Semua syarat dan perjanjian pembelian adalah dibuat di antara penjual dan pembeli. Mascus tidak mempunyai maklumat atau sumber untuk memeriksa atau menjamin kesahan atau kepercayaan kredit penjual.
Sekiranya anda menerima ada apa-apa maklumat atau dokumen yang menyatakan bahawa Mascus menjamin kepercayaan kredit dan kesahan seseorang penjual, maklumat ini adalah palsu. Dalam kes sebegitu, sila hubungi kami dengan segera.

Peringatan: Jangan sesekali membayar wang pendahuluan.

Maklumat peribadi anda:

Maklumat bank atau kad kredit yang spesifik hanya akan diminta oleh Mascus sekiranya anda mempunyai akaun dengan kami atau anda ingin membuat pembayaran untuk iklan. Ia tidak akan diminta selepas itu dan tidak melalui e-mel, telefon, faks atau lain-lain cara.

Jangan sesekali memberi nama pengguna dan kata laluan anda kepada mereka yang tidak dikenali.

Berhati-hati dengan cek!

Penjual juga boleh menjadi mangsa penipuan!

Penjual kerap ditipu dalam urus niaga yang melibatkan cek yang tidak bercagar. Maka: Jangan terima pembayaran melalui cek.

Sekiranya seseorang menghantarkan cek (biasanya dari luar negara) kepada anda, sebagai penjual, dan jumlah pada cek tersebut lebih tinggi dari nilai jualan yang dipersetujui, anda boleh menganggap ini sebagai percubaan penipuan.
Tujuan penipuan ini adalah, kerana perbezaan amaun pada cek, anda akan diminta membayar semula nilai perbezaan ke akaun pembeli! Kemudian anda mungkin dimaklumkan bahawa cek tersebut telah dicuri atau adalah palsu.

Biasanya cek sebegitu tidak disedari pada tahap pengesahan pertama. Ia hanya akan diketahui pada tahap lewat bahawa cek tersebut tidak bercagar atau telah dicuri. Dalam kes sebegini, penjual akan mengalami kerugian, di mana mereka bukan sahaja terpaksa membayar perbezaan dalam nilai cek yang diberikan tetapi juga kehilangan mesin atau kenderaan yang telah dijual dan dihantar.

Penipuan melalui e-mel palsu dan mengelirukan – juga dikenali sebagai "Phishing"

Malangnya, ia adalah mudah dari segi teknikal untuk memalsukan alamat e-mel:

Apabila pengguna membuat carian di Mascus untuk mesin atau kenderaan, Mascus tidak akan meminta apa-apa maklumat peribadi dan sulit (seperti nombor kad kredit dan sebagainya). Begitu juga bagi e-mel, nombor telefon, faks yang diterima dari Mascus: kakitangan Mascus tidak akan pada bila-bila masa meminta apa-apa maklumat sulit itu dari anda.
Sekiranya anda menerima apa-apa permintaan dari Mascus mengenai maklumat peribadi, pelanggan, bank, kad kredit atau apa-apa maklumat sulit yang lain, anda patut menganggapnya sebagai percubaan penipuan.
Sila hubungi kami di nombor telefon rasmi kami atau hubungi nombor yang tertera di Mascus.com.my . Kami tidak akan memohon pengesahan data yang diberi melalui e-mel, telefon atau faks.

Jangan berikan salinan pasport atau dokumen kenderaan atau mesin anda kepada mereka yang tidak dikenali. Ianya boleh digunakan untuk tujuan penipuan.

Mengenai Perkhidmatan atau akaun “Treuhand“- juga dikenali sebagai "Perkhidmatan Escrow"

Di Mascus, tidak ada perkhidmatan atau akaun Escrow yang digunakan oleh pembeli atau penjual untuk tujuan pembayaran. Tidak ada penjual yang diisytiharkan atau disahkan oleh Mascus (dipanggil sebagai "Seal Members" atau lain-lain). Mascus tidak memberikan pengesahan atau mengesyorkan mana-mana penjual untuk pemindahan wang tunai. Mascus tidak memberikan jaminan atau insurans ke atas risiko penipuan apabila membuat pembelian atau penjualan.

KE ATAS>>

Nasihat keselamatan umum bagi penghantaran mesin atau kenderaan:

Berjumpa dengan penjual:

Sekiranya anda berjumpa dengan penjual yang anda tidak kenali, silalah berhati-hati:

Jangan bawa wang tunai atau cek (bagi harga yang telah dipersetujui) dengan anda ke tempat perjumpaan. Terutama sekali sekiranya ia merupakan tempat yang terpencil dan tidak ramai orang lain. Sekiranya anda merasa yang tempat perjumpaan yang dipersetujui kelihatan merbahaya, aturkan untuk berjumpa di tempat lain yang lebih selamat.

Sekiranya identiti penjual mesin atau kenderaan tidak sepadan dengan identiti pemilik:

Sekiranya penjual bukan orang yang sama seperti yang dinyatakan dalam sijil pendaftaran pemilik kenderaan, mintalah sijil yang sah dari pemilik tersebut! Kenderaan/mesin tersebut beserta dokumennya mungkin telah dicuri dan pemiliknya tidak mengetahui bahawa mesin/kenderaannya hendak dijual.

Identiti kenderaan, mesin atau peralatan yang hendak dibeli:

Sentiasa periksa ID bagi kenderaan sebelum membelinya! ID mesin/kenderaan itu hendaklah sepadan dengan ID yang dinyatakan di dalam kontrak. Nombor bersiri mesin ditandakan pada plet atau dicop di komponen kerangka. Pastikan nombor-nombor ini sepadan di antara satu sama lain dan sama dengan nombor bersiri di dalam dokumen! Periksa dengan pembuat mesin sekiranya anda mempunyai pertanyaan. Jika tidak, anda mungkin membeli kenderaan yang kelihatan serupa seperti yang dinyatakan di dalam kontrak, tetapi yang telah dicuri.

Speedometer digital:

Speedometer digital boleh diubahsuai, untuk menaikkan harga sesuatu kenderaan. Sekiranya anda curiga dengan bacaan kilometer/batu yang ditunjukkan pada meter tersebut, bawa kenderaan tersebut ke pemeriksa yang bebas untuk memastikan sama ada meter itu telah diganggu.

Pandu uji:

Sebagai penjual, anda hendaklah sentiasa ada bersama ketika pandu uji dilakukan! Jika tidak, pembeli boleh mengambil kesempatan untuk mencuri kenderaan tersebut, walaupun pembeli telah meninggalkan Pasport atau IDnya sebagai deposit keselamatan. Dokumen tersebut boleh jadi adalah palsu!

Dokumen semasa pandu uji:

Semasa proses pemeriksaan, sebagai penjual, anda sepatutnya mempunyai dokumen-dokumen yang berkenaan mengenai kenderaan atau jentera anda sebagai bukti kepada pelanggan. Tetapi jangan bawa dokumen ini bersama (terutamanya sijil pendaftaran kenderaan) semasa pandu uji dengan pembeli. Pastikan ia disimpan di tempat yang selamat.

Berhati-hati dengan teks cetakan kecil dalam kontrak pembelian

Sila ambil perhatian ke atas teks kecil di dalam kontrak. Terma harga yang bergantung kepada pemeriksaan luaran yang meletakkan amaun penilaian harus dielakkan.

 

Peralatan dan aksesori tambahan yang dinyatakan di dalam kontrak pembelian:

Sentiasa pastikan bahawa semua peralatan tambahan yang berkos tinggi (seperti radio, pemain cakera padat, pembesar suara atau rim, baldi) disenaraikan dalam kontrak pembelian. Ini adalah penting terutama sekiranya terdapat kelewatan dalam penghantaran.

Berhati-hati dengan sijil penghantaran atau pemindahan yang palsu:

Penjual mungkin menghubungi pembeli setelah persetujuan lisan diperolehi untuk mengesahkan yang dia telah membuat penghantaran item tersebut. Penjual menggunakan borang perintah pengesahan/jaminan penghantaran dari syarikat penghantaran (seperti DHL) yang difaks, diimbas dan die-mel atau diposkan. Penjual meminta pembeli memindahkan keseluruhan atau sebahagian amaun pembayaran. Kemudian item tersebut pula tidak sampai..kerana mesin tersebut beserta dokumen dan jaminan penghantaran sebenarnya tidak wujud. Ia adalah palsu!
Sentiasa periksa mesin tersebut sendiri dan secara langsung. Agar anda tahu bahawa dia sememangnya wujud. Lakukan perintah penghantaran sendiri, menggunakan syarikat pengangkutan yang anda percayai dan dapatkan jaminan penghantaran disahkan dari syarikat tersebut. Periksa yang item anda telah dihantarkan! Sekiranya boleh, saksikan sendiri semasa penghantaran dilakukan.

KE ATAS>>

Jenis penipuan yang lain:

Penipuan melalui telefon:

Seorang pembeli berpotensi sedang bertanyakan mengenai iklan anda dan meminta anda menelefonnya semula. Nombor yang diberikan adalah nombor telefon ‘caj premium’! Anda akan diletakkan di talian dan tanpa mengetahuinya, membayar mereka pula. Oleh kerana itu, jangan sesekali menelefon semula nombor yang bermula dengan 0190, 0900, 0137, 0138, 0800, 0900 atau yang sepertinya.

Penipuan senarai eksport:

Seorang pembeli berpotensi tidak mahu membeli kenderaan anda, tetapi mahu meletakkannya di dalam suatu penerbitan senarai eksport barang edaran. Seterusnya, anda bukan menerima maklumat tetapi bil menyatakan bahawa anda bersetuju menyenaraikan mesin anda. Seringkali penjual akan membayarnya tanpa memeriksa terlebih dahulu atau adalah tidak pasti dan membayar terus jumlah tersebut.

Nota mengenai penglibatan Mascus di dalam urus niaga yang dilakukan:

  • Mascus tidak terlibat dalam urus niaga, mesyuarat atau pengaturan yang dibuat di antara penjual dan pembeli.
  • Mascus tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa yang berlaku di antara pengguna dan penjual. .
  • Mascus tidak menjual atau membeli peralatan terpakai.
  • Mascus tidak mengesyorkan mana-mana syarikat, penjual atau peralatan terpakai.
  • Mascus tidak boleh menjamin kesahan pelanggan, pengguna atau peralatan terpakai yang disiarkan di laman web Mascus.

Untuk maklumat lanjut, bacalah Terma Penggunaan Umum.

 Nota mengenai teknik dan kaedah penipuan yang lain:

Terdapat banyak helah, kaedah dan teknik yang digunakan oleh penjenayah untuk menipu pembeli dan penjual untuk mendapatkan wang mereka. Setiap hari, kaedah penipuan yang baru dilahirkan. Mascus tidak dapat menerangkan kesemuanya tetapi akan mengemaskinikan dokumen ini dari masa ke semasa.

Nasihat keselamatan ini diharap dapat memberi amaran kepada pengguna Mascus tentang langkah berjaga-jaga semasa membeli dan menjual peralatan terpakai.

Ia bertujuan untuk mengingatkan kepada pengguna untuk menggunakan pemikiran rasional mereka dan sentiasa berhati-hati ke atas kemungkinan penipuan.

 Bantuan langsung Mascus:

Sekiranya anda mengesyaki iklan yang mungkin suatu penipuan atau anda tidak pasti mengenai sesuatu tawaran yang diterima, ingatlah nombor ID iklan Mascus anda dan hubungi kami:

Mascus International BV
Bijster 3, 4817 HX Breda,
Netherlands
Registration Number: 57776806
communication@mascus.com

Anda juga boleh menghubungi kami dengan menggunakan Borang maklum balas .